Anhörig/Medberoendegrupp – Start 20 oktober!

Med start torsdagen 20 oktober, 17.00-20.00, kör vi igång anhörig/medberoendegrupp i våra lokaler på Birkagården i Stockholm!

Dessa riktar sig till anhöriga till alla former av beroende – här träffar du andra i liknande situation och får verktyg och hjälp att komma vidare i din process!

När: Torsdagar, 17.00-20.00
Var: Birkagården, Norra Stationsgatan 121, 4tr
Investering: 600kr/tillfälle

Kontakta oss för anmälan och information!

Lite kring anhörigproblematiken:
Att vara anhörig till en person som lider av beroende är frustrerande och leder ofta till starka reaktioner! Anhöriga och andra närstående känner sig ofta övergivna och ensamma i sin situation och är förvirrade inför hur de ska hantera såväl den beroende som sina egna känslor.
Att leva nära en aktiv beroende skapar oblanas – en ”djävulsdans” som blir mer och mer destruktiv.

Som anhörig känner man ofta skuld och/eller skam över de kraftiga känslor som väller upp i förhållande till missbrukaren och håller hellre känslorna tillbaka, eller stänger till och med av dem.

Det är viktigt att få sörja och säga det som ännu inte blivit sagt. Att uttrycka sin sorg och smärta är ett led i helandeprocessen.

Som anhörig behöver man stöd och vägledning, men vet inte alltid vart man ska vända sig. Ibland räcker det med en vän som lyssnar och ibland krävs det mer strukturerad hjälp.

Är du anhörig till en dysfunktionell person ska du inte behöva du inte lida i tysthet. Be om hjälp och ta ansvar för den viktigaste personen i ditt liv – Dig själv!

Att vara anhörig till en missbrukare innebär inte nödvändigtvis att man är medberoende. Även om man är medberoende är det viktigt att man först får vara sviken, sårad, kränkt och arg. Först när man är färdig med det kan man ta itu med det eventuella medberoendet.

 

Medberoende
Tittar man på kriterierna för medberoende hos t.ex. en självhjälpsgrupp eller enskild terapeut hittar man en uppsjö av beteenden och karaktärsdrag. Ofta känner man som medberoende igen sig i väldigt många av påståendena.

Ordet medberoende säger i sig ganska mycket. Beroende med. Man har någon typ av nära relation med en person som har ett beroende/dysfunktionellt beteende.

För det mesta kommer man själv från en familj med dysfunktionella mönster, d.v.s. en familj där beroendesjukdom förekommer, en rigid familj, familj med psykisk ohälsa och/eller en oengagerad familj. Det är ofta här medberoendet har sin grund.

Det är inte helt ovanligt att man som medberoende själv utvecklar ett annat beroende, till t.ex alkohol eller mat.

Ett bra ord för att förklara medberoende är ”överanpassning”. Man bortser från sina egna behov till förmån för andras. Väldigt vanligt är att man som medberoende till och med har svårt att identifiera sina egna behov.

Som medberoende skickar psyket, kroppen och känslolivet ofta ut motstridiga signaler. Till exempel kan man å ena sidan tycka att man är den som tar alla viktiga beslut i familjen, men å andra sidan tycker man också att man är oförmögen, eller far illa av, att ta beslut.

En medberoende har lika stort behov av behandling och vägledning som den beroende!

Vi har lång erfarenhet att arbeta med både beroende, medberoende och anhöriga, och har både anhörig- och medberoenderupp! kontakt och anmälan

De flesta som utvecklar ett beroende eller medberoende har själva vuxit upp i familjesystem som är i någon sorts obalans. I botten ligger vanligtvis det vi kallar ”vuxenbarn problematik”. Detta benämns även som olika typer av anknyningsmönster. Läs mer om anknytning här -> https://lattattlara.com/utvecklingspsykologi/bowlbys-anknytningsteori/

Varmt välkommen att kontakta oss!

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar